Zrób to sam

Zrób to sam Z pewnością nie raz słyszałaś o tym, że zioła i przyprawy, które dodajesz do swoich dań możesz samodzielnie przygotować i cieszyć się ich jeszcze wspanialszym aromatem i prawdziwym zdrowiem płynącym z ich spożywania. Jednak z pewnością nie wiesz jak się za to zabrać, otóż mój artykuł pomoże ci się odnaleźć w temacie przygotowywania ziół do wykorzystania w domu do domowych potraw. Zauważ, że zioła których używasz zazwyczaj są ususzone, dlatego i o tym musisz pamiętać podczas przygotowywania ziół w domu. Zawsze po zebraniu ziół z pola, oczyszczeniu ich należy je oszuszyc w odpowiedniej temperaturze, aby nie zgniły no i oczywiście należy zadbać o to by nie miały do nich dostępu żadne robaki. Aby samemu przygotować pełnowartościowe zioła i przyprawy musimy pamiętać o pewnych sprawach. Zioła powinno się zbierać w czasie słonecznej, bezdeszczowej pogody, najlepiej późnym rankiem, tuż po obeschnięciu porannej rosy. Jest to warunek konieczny ponieważ takie zioła znacznie łatwiej jest wysuszyć i znacznie mniej z zebranych ziół będziesz musiała wyrzucić z powodu odgnicia listków. Nie powinno się rozdrabniać ziół, gdyż powoduje to rozkład wartościowych substancji. Zioła nie powinny być po zebraniu ugniatane w pojemnikach, w których są zbierane. Również należy pamiętać, że jeżeli zbierasz zioła to musisz z nimi szybko wracać do domu i wykonywać wokół nich kolejne czynności gdyż zioła zbierane do pojemników nie powinny być w nich zbyt długo przechowywane gdyż w przeciwnym razie szybko się zaparzają, ciemnieją i tracą swoje walory smakowe praz oczywiście zdrowotne. Ważnym elementem suszenia ziół jest wybranie odpowiedniego miejsca. Susz je tylko w miejscach ocienionych, zadaszonych, przewiewnych. W czasie suszenia temperatura nie powinna przekroczyć 35oC. jeżeli temperatura w miejscu suszenia jest wyższa to zawarte w ziołach olejki lotne się ulatniają. Ziół nie należy suszyć na Słońcu, ponieważ powoduje to odbarwienie i rozkład wielu cennych substancji. Każda roślina powinna leżeć osobno, nie jedna na drugiej, ponieważ powoduje to utrzymywanie w roślinach wilgoci a przez to ich zaparzanie a przez to często pleśnienie. Pamiętaj, że jeżeli zioła ci zapleśnieją powinnaś je bez skrupułów wyrzucić, gdyż takie tylko ci zaszkodzą!. Suszenie ziół musi być szybkie i sprawne temperaturze pokojowej proces wysychania ziół powinien trwać około czterech do dziewięciu dni. Jeżeli widzisz, że zioła już się ususzyły to nie przytrzymuj ich zbyt długo w miejscach suszenia. W takiej sytuacji Osiada na nich kurz i tracą one przez to na wartości. Bardzo dobrze wysuszone zioła powinny charakteryzować się intensywnym kolorem, wyczuwalnym intensywnym aromatem, no i przede wszystkim powinny się łatwo łamać i kruszyć w palcach. Zioła najlepiej przechowywać jest w płóciennych woreczkach lub papierowych torebkach, miejscach gdzie nie ma dostępu robactwo które mogłoby sobie z nich urządzić spiżarnię. Należy zioła regularnie sprawdzać czy nie ma w nich robaków. Wszystkie zioła i przyprawy powinno się przechowywać w miejscach suchych gdyż łapią one szybko wilgoć.

Bookmark and Share
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes