Archiwum kategorii 'Ziołolecznictwo'

Szef kuchni na temat ziół

Szef kuchni na temat ziół Zioła dawniej były wszystkim tym co dzisiaj zastępuje nam chemia i coraz to nowsze wynalazki kulinarne. Jednak w dzisiejszych czasach nie tylko farmaceuci wracają do mocy ziół w lekach lecz także kucharze decydują się wykorzystywać w swoich potrawach ziołowe kompozycje przypraw. Coraz częściej rezygnuje się z soli na rzecz ziół które wspaniale dodają smaku potrawie. Przyprawianie potraw ziołami jest prawdziwą sztuka i wymaga wielu prób często niestety nie udanych jednak jak już poznasz tajniki przyprawiania ziołami z pewnością zadowolisz smakiem potrawy i siebie i swoich gości a potrawa z pewnością będzie znacznie ciekawiej smakować niż wtedy kiedy używasz chemicznych specyfików do przyprawiania. Naturalne zioła można kupić w saszetkach lub a warzywniaku po prostu suszone zioła które możesz samodzielnie w domu zmielić. Niektóre zioła polecam również chować w doniczkach. Postawisz je na balkonie i zawsze będziesz mieć świeże wspaniałe zioła do potraw które chcesz przygotować. Zioła mają wielka moc o której przekonać się można tylko jak samodzielnie sprawdzi się ich możliwości. A możliwości mają wielkie nie tylko smakowe lecz także lecznicze, oczyszczające i tym podobne. W medycynie zioła istnieją od lat. Decydujemy się na nie i przyznajemy, że przynoszą efekty więc niby dlaczego również w kulinarni nie miałyby przynieść efektów? Prawdziwi mistrzowie kuchni mówią często o tym, że zioła zyskują drugą młodość. Dawniej do przyprawiania używano tylko ziół później coraz więcej kucharzy z nich rezygnowało po to by znów sięgnąć po nie i odważnie zacząć nimi przyprawiać swoje potrawy. Zioła nie są drogie. Wielu wydaje się, że ten sposób przyprawiania drogo ich wyniesie jednak jak najbardziej się mylą. Zioła SA w takich samych cenach jak wszystkie inne przyprawy a często nawet tańsze gdyż nie wymagają przetwarzania by długo utrzymały świeżość. Bardzo popularne są mieszanki ziół, które możemy przeznaczyć do różnego typu potraw. Zarówno do sałatek jak i innych potraw. Ważne by poznać smak mieszanki i doprawiać swoje kulinarne dzieła do woli ziołami. Zioła są wspaniałym dodatkiem do dań zarówno orientalnych jak i do naszych tradycyjnych dań, trzeba jednak znać smaki ziół aby odpowiednio je mieszać. Jeżeli dodasz nieodpowiednie przyprawy potrawa może po prostu dziwnie smakować. Dlatego tak ważne jest ćwiczenie umiejętności doprawiania ziołami. Z pewnością zioła dodają dla potraw wielu walorów zdrowotnych dlatego warto jest ich używać. Również polecam picie herbat ziołowych które pomagają oczyścić organizm z toksyn które go zanieczyszczają i powodują powstawanie różnego rodzaju infekcji które z czasem mogą stać się groźne. To, że zioła są ogólnodostępne w każdym sklepie jest dla nich ogromnym plusem, każdy może po nie sięgnąć kiedy tylko ma na to ochotę. Nie musisz się przejmować tym że są drogie lub, że nie znajdziesz ich na sklepowych pólkach. Nie dość , że są one tanie to naprawdę w każdym sklepie jest ich ogromny wybór. A ogólnodostępność jest jednym z największych plusów.

Archiwum kategorii 'Ziołolecznictwo'

Dieta z ziół

Dieta z ziół Zioła jak już wcześniej wspominałam mają wprost magiczną moc leczniczą, posiadając wiedzę, jakie zioła maja jakie działanie na nasz organizm można naprawdę tak wspaniale przyprawić swoje potrawy, że będą one nie tylko smaczne ale przede wszystkim będą one wyjątkowo zdrowe. Dawniej w ogródkach każdy wieśniak miał miejsce na zioła. Dzięki temu zaoszczędzał sporo pieniędzy na przyprawach oraz w dużej mierze na lekach. Dawniej bowiem zioła były głównym sposobem leczenia wielu schorzeń. Do tej pory jednak wiele domów decyduje się na założenie ogródka zielarskiego, głownie ze względu na ich walory smakowe, jako przypraw, lecz czasami zioła te wykorzystywane są również, jako składnik domowej kosmetyki czy nawet jako lek w przeziębieniach czy bólach. Niektóre zioła i przyprawy można przygotować samodzielnie. Dlatego właśnie coraz więcej ludzi się tym interesuje. Obecnie bardzo lubimy wiedzieć, co dodajemy do swoich wspaniałych potraw. Większość ziół znaleźć można na naszych polskich łąkach. jednak ja mimo wszystko polecam wydzielenie w ogródku miejsca na zioła gdyż te rosnące na łąkach mogły mieć styczność z pestycydami, które były używane do nawożenia okolicznych pól. Zioła można później dodawać do dań i zup zaraz po ich zerwaniu, lub zasuszyć je i zachować na później. zarówno świeże jak i suszone zioła mają niesamowity aromat i smak. Mówiąc krótko świetnie nadają się do przyprawiania wielu domowych dań. Umiejętność przyprawiania dań ziołami jest bardzo trudna i często gospodynie domowe uczą się tego latami, jednak warto jest posiąść tę wręcz magiczną wiedzę gdyż potrawy doprawione ziołami mają niepowtarzalny aromat. No i oczywiście takie potrawy są znacznie zdrowsze. Wiele teorii zarówno książkowych jak i tych przekazywanych z pokolenia na pokolenie mówi nam o tym jak ziołami wręcz wyciągnąć z dań wartości odżywcze. teorie te określają z naprawdę wielką dokładnością co i do jakiej potrawy należy dodać. Przy czym przyprawy, jakie zostają do przygotowywania takich potraw użyte, to nie tylko sól, pieprz i jakaś mieszanka. Z tych przypraw staramy się nie korzystać podczas przyprawiania potraw ziołami. Wśród najlepszych i najzdrowszych ziołowych przypraw znajdziemy kminek, tymianek, oregano, pieprz cayenne, kurkuma, pieprz biały, pieprz czarny, cynamon, imbir oraz wiele, wiele innych przypraw, których nigdy wcześniej nie używalibyśmy w swoich kuchniach. Odpowiednie przyprawy dodadzą aromatu i niepowtarzalnego smaku dla twoich potraw. W dodatku to co zazwyczaj uważane jest za nie zdrowe ponieważ na przykład powoduje wzdęcia już takie nie będzie. A to dlatego, że zioła przyspieszają działanie układu trawiennego. Jest to ich kolejny plus. Skoro organizm szybciej trawi to można przecież więcej zjeść, ale nie o to tutaj chodzi. Naszym celem jest zdrowe i po portu smaczne jedzenie które osiągniemy kiedy zaczniemy stosować zioła w swoich kuchniach na co dzień. Odpowiednie kombinacje przypraw są w stanie pobudzić nasz organizm do lepszego trawienia i uzdrowić nas z dolegliwości, które często towarzyszyły nam w trakcie jedzenia. Dlatego naprawdę warto jest spróbować tego typu przypraw.

Archiwum kategorii 'Ziołolecznictwo'

Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie Zdrowe odżywanie to coś, o co każdy z nas powinien zabiegać od najmłodszych lat swojego życia. Nie zawsze jednak jest się naprawdę zdrowo odżywiać a szczególnie wtedy kiedy ciężko jest nam określić która sklepowa żywność jest po prostu zdrowa. Oczywistością jest to, że należy uczyć dzieci tego, że produkty pochodzenia naturalnego są najzdrowsze. Również oczywiste jest to, że to, co zrobisz sam jest najzdrowsze- przecież sam wiesz co w to włożyłeś. Jednak z pewnością zadajesz sobie pytanie: Co zatem zrobić, by uzyskać stuprocentową pewność, że spożywane przez nas produkty są zdrową żywnością? Najlepszym rozwiązaniem jak już mówiłam jest samodzielne hodowanie niektórych elementów swojej diety. Warto jest mieć ogródek oddalony jak najbardziej od drogi i w nim mieć swoje zdrowe przysmaki. możemy przecież uprawiać warzywa i owoce, które są bardzo ważnym składnikiem naszych codziennych posiłków. Również możemy dbać o to, by przyprawy, których używamy do codziennego odnajdywania smaku przyrządzanych przez nas potraw, pochodziły ze sprawdzonych naturalnych źródeł. A w miarę możliwości możemy je również sami hodować. przyprawy pełnią w każdej kuchni naprawdę ważną rolę, lecz aby być kucharzem znakomitym trzeba smaki przypraw znać od podszewki. Dzięki takiej znajomości można zrezygnować ze szkodliwej soli i innych chemicznych „wspaniałych” przyprawowych rewolucji. Wspaniale swoją rolę odgrywają tutaj zioła. Dodajemy je do dań, jako świeże lub ususzone i starte na proszek dodatki. Taki proszek możemy oczywiście kupić w sklepie lub samodzielnie przygotować. Wystarczy zasiać na ogródku zioła, żebrać w odpowiednim momencie, ususzyć i zmielić – przyprawy gotowe. Warto wiedzieć, że zioła Poza tym, że poprawiają smak przygotowywanych przez nas potraw, to również mogą sprawić, że nasz organizm lepiej będzie dania te przyswajał mówiąc krótko układ trawienny dzięki ziołom działa wprost wzorowo!. Wśród przypraw wspomagających lepsze trawienie można wymienić między innymi, majeranek, pieprz cayenne, lubczyk, kminek, miętę, imbir a nawet- cynamon. Wymienione przeze mnie ziołowe przyprawy wspomagają nasz układ trawienny, przyspieszają jego działanie i zapobiegają kłopotliwym często wzdęciom.. Takie działanie to naprawdę wielki krok w stronę zdrowego odżywiania. A jak już zdążyłaś się zorientować to jest to naprawdę wielki krok jeżeli w dodatku zioła przygotujesz samodzielnie i dbasz o to aby nie były one niczym nawożone oraz by rosły z dala od ruchliwej drogi. Jeżeli decydujesz się na zbieranie ziół polnych musisz wiedzieć, że nie zawsze jest to bezpieczne gdyż zioła rosnące w okolicy nawożonych pół mogą mieć w sobie sporo chemicznych trujących dla człowieka związków. Zioła są naprawdę przyprawami sprawiającymi, że nasze potrawy lepiej smakują, są zdrowsze lecz mimo wszystko warto jest sprawdzić skąd konkretne zioła pochodzą- dla swoje lepszego samopoczucia. Niektóre bardzo lubiane przez nas zioła niestety trzeba sprowadzać z zagranicy, jednak w sklepie zielarskim na pewno znajdziesz ich zapas.

Archiwum kategorii 'Ziołolecznictwo'

Herbatki ziołowe

Herbatki ziołowe Już w dzieciństwie zdarzało nam się pić herbatki ziołowe. Mama dawała wam z pewnością herbatkę rumiankową lub mięte kiedy bolał was brzuszek. są to najbardziej popularne herbaty ziołowe. Nie dość , że wyjątkowo popularne to naprawdę działają i można je podawać nawet małym dzieciom. Zarówno herbata rumiankowa jak i mięta działają rozluźniająco na układ trawienny. Dzięki czemu pomagają zwalczyć bóle brzucha. Dzieciom nie poleca się podawania tabletek przeciwbólowych dlatego właśnie mamy w szafce zawsze mają herbatki które mogą ukoić ból dziecka. Herbatki takie oczywiście są ogólnodostępne, znajdziesz je w każdym sklepie. Parzenie takiej herbatki powinno odbywać się w następujących kolejnościach. Otóż na początek zalej herbatkę wrzątkiem, kubek przykryj spodeczkiem i odczekaj około 5 minut. Herbatkę można lekko posłodzić jednak raczej lepiej jest unikać cukru. Herbata powinna być pita póki jest ciepła bo nie dość, że działanie ziół daje pożądane efekty to ciepły napój rozgrzewa co również powoduje zmniejszenie dyskomfortu i bólu. Warto jest wiedzieć jaka herbatka ziołowa pomaga na jakie dolegliwości gdyż dzięki temu można bardzo często uniknąć połykania ogromnych ilości tabletek które tak naprawdę nafaszerowane SA chemią. Melisa to kolejne herbatka ziołowa którą prawie wszyscy znają. Melisę polecam osobom, które mają problemy ze stresem, pomaga ona się opanować i rozgrzewa organizm oczyszcza myśli. Sam zapach melisy ma działanie uspakajające. Osobom które mają częste problemy ze stresem polecam picie melisy raz dziennie. Również takie herbatki jak na przykład zielona herbata, która w pełni opiera się na ziołowych kompozycjach są polecane gdyż oczyszczają one organizm z toksyn. Zauważ, że gdy pijesz często zieloną herbatę czujesz częstą potrzebę oddawania moczu. Jest tak, ponieważ herbata wypłukuje z organizmu wraz z wodą zanieczyszczenia i w ten sposób organizm się ich pozbywa. Pamiętaj, że gdy pijasz tego typu herbaty powinnaś pić naprawdę dużo wody mineralnej niegazowanej by uzupełnić niedobór wody. Podobne działanie mają równego typu herbatki ziołowe odchudzające, które również swoje działanie rozpoczynają od oczyszczenia organizmu dopiero z czasem zaczynają przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej. Jeżeli zaczynasz stosowanie takiej herbatki powinnaś pamiętać o zapoznawaniu się z ulotką dołączoną do herbaty jest ona tak samo istotna jak ulotka przy lekach. Koleją bardzo znana herbatą jest szałwia. Parzoną szałwię najczęściej wykorzystuję do płukania gardła w momencie przeziębienia lub po prostu odczuwalnego bólu gardła. Szałwia działa odkażająco i łagodzi ból. Pomaga ona zwalczyć infekcje gardła. Wiele tabletek na gardło opiera się właśnie na szałwii dlatego warto jest zaufać także herbacie z szałwii. Takie leczenie często daje szybkie efekty a jest znacznie tańsze niż tradycyjne leczenie tabletkami do ssania i tym podobnymi. Jak widać czasami prostsze rozwiązania oznaczają znacznie lepsze więc dwa razy się zastanów póki kupić kolejne opakowanie tabletek.

Archiwum kategorii 'Ziołolecznictwo'

Zioła na nadciśnienie

Zioła na nadciśnienie Nadciśnienie tętnicze to schorzenie, które może pojawić się u osób w każdym wieku. Najczęściej jednak dotyka ludzi starszych. lecz oczywiście młodzi ludzie równie często mają problem z tą chorobą, jednak w młodym wieku często jest to choroba wrodzona, a jeżeli pojawia się ona u osób starszych można ją określić mianem choroby nabytej. Nie każdy wie, że potrawy, które spożywamy mogą powodować przyspieszenie naszego tętna. Otóż tak jest to prawda, dlatego właśnie warto jest zwracać uwagę na to co jemu. Wiele starszych osób miewa problemy z nadciśnieniem, ponieważ przez całe życie nie dbały o to co jedzą. Przez dłuższy czas choroba ta może przebiegać zupełnie bezobjawowo. Dolegliwości pojawiają się dopiero wtedy, gdy dojdzie do uszkodzenia serca lub nerek i wtedy człowiek zaczyna zadawać sobie pytanie, jak to się mogło stać?!! Nadciśnienie należy leczyć, i to jak najwcześniej. Poza lekami które zapisuje ci lekaż można również stosować terapię ziołową. No i przede wszystkim należy zmienić swoją dietę. Całą terapię zaczynamy od zmiany diety na lżejszą. Warto jest zrezygnować z soli i innych jej pochodnych. Zastanawiasz się w tym momencie z pewnością to jak mam przyprawić swój obiad. Otóż natura daje nam naprawdę ogromne możliwości. Zioła nie tylko mogą służyć nam, jako leki lecz także jako wspaniałe smakowo i przede wszystkim zdrowe przyprawy. Istnieje bardzo wiele mieszanek ziołowych, które przydatne są w procesie leczenia nadciśnienia. Ich podstawowym składnikiem zazwyczaj jest ziele jemioły. Już po dwóch tygodniach stosowania wyciągów z jemioły można zaobserwować obniżenie się ciśnienia krwi. Wydaje ci się to nie możliwe? To spróbuj a sam się przekonasz. Działanie w ten sposób jemioły zostało odkryte już wiele lat temu, kiedy medycyna naturalna królowała na rynku medycznym. Obecnie ustąpiła ona miejsca medycynie konwencjonalnej jednak w wielu przypadkach wspiera ją swoją wiedzą na temat działania roślin i ziół na nasz organizm. Warto wiedzieć, że Również korzystnie na obniżenie ciśnienia wpływa herbatka z liści głogu. Herbatkę taka kupisz w aptece. Można również z powodzeniem stosować ziele fiołka trójbarwnego, ruty, grykę, czarny bez oraz kwiaty głogu. Wprowadzając do naszej diety te wspaniałe rośliny działamy pozytywnie nie tylko na nasz układ krwionośny, lecz na cały organizm. Jeżeli nie wiesz jak przygotować mieszankę ziół na obniżenie ciśnienia możesz skonsultować się z farmaceutą lub po prostu zapytać o to lekarza, oni z pewnością będą wiedzieli jak ci pomóc i posłużą radą. Pamiętaj jednak, że do przyrządzenia mieszanki obniżającej ciśnienie potrzebujesz ziół takich jak: ziela ruty, ziela jemioły, liścia rozmarynu, kwiatostanu głogu, liści poziomki, ziela skrzypu polnego, kłącza perzu, liści melisy, korzenia mniszka, ziela serdecznika oraz owoców jarzębiny. Wszystko to musimy ze sobą wymieszać w odpowiednich proporcjach i zagotować.   Pamiętajmy, że mieszanki ziołowe mają stanowić jedynie pomoc dla prawdziwej terapii. Nadciśnienie tętnicze to choroba, której nie można bagatelizować. Dlatego nie warto jest odrzucić leczenie zaproponowane przez lekarza na rzecz ziół, które idealnie wspomagają leczenie, lecz nie działają tak szybko jak leki które przepisał ci lekarz.

Następne