Zioła na świecie

Zioła na świecie Zioła są dość obszerna rodziną roślin. O różnorodności ich właściwości człowiek przekonał się już wiele tysięcy lat temu. Każdy wie, że właściwości ziół znalazły swoje zastosowanie w lecznictwie, gastronomii, czy też w truciznach. Wszystkie rośliny zielarskie dostarczają surowców budulcowych, lub też zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka, albo smak. Są to zioła jednoroczne. Przyprawy zielne są w tej grupie jednak najbardziej popularnymi ziołami. Każdy człowiek zna blisko stu przypraw, lecz nigdy nie zastanawia się nad ich pochodzeniem i przeznaczeniem. O przyprawach wiemy tylko tyle, ile możemy powiedzieć rozróżniając ich smaki, zapachy czy też wygląd. Jeśli jednak zagłębimy się rozróżniamy świat przypraw zielnych, dowiemy się dlaczego ich intensywność jest tak duża nawet jeśli dodamy ich jedynie odrobinkę. Albo, w jaki sposób ukryty jest w nich tek bogaty aromat. Zanim to jednak odkryjemy musimy nauczyć się nazywać rozróżniane przez nas przyprawy. Bazylia to zioło o bardzo intensywnym smaku i aromacie. Liście tej rośliny na spodniej stronie posiadają gruczoły wytwarzające olejek eteryczny. Jej ojczyzną jest tropikalna strefa Azji, gdzie uprawiano ją od czasów przedhistorycznych. Jej atutami leczniczymi są: poprawa trawienia, dzięki czemu ułatwia przyswajanie pokarmu. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwskurczowo. Poprawia nastrój i samopoczucie, dodaje sił. Uważa się ją za lekarstwo antydepresyjnie, gdyż działanie ma podobne do melisy. Stosuje się w łagodnych zaburzeniach trawiennych, wzdęciach, przy niedoborze soku żołądkowego. Do jedzenia Bazylia jako królowa przypraw wnosi miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i aromat. Używa się jej w postaci suszonych lub świeżych liści albo też całego ziela, które obcina się w czasie kwitnienia. Włosi lubują się w smaku tego zioła. Dodają ją do sałatek i zup. Do mięs, makaronów oraz pizzy, do duszonych warzyw oraz twarożku no i oczywiście do sosów. Gorczyca. Okrągłe, koloru jasnożółtego nasiona rośliny o pachnących, złocistożółtych kwiatach. Nasiona gorczycy białej charakteryzują się ostrym, piekącym smakiem i zapachem, który pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia trawienie. Stosuje się ją we wszelkich chorobach przewodu pokarmowego oraz nieżycie żołądka i jelit. W gastronomii gorczyca jest podstawowym składnikiem musztardy. Goździki są natomiast odróżnieniu od gorczycy i bazylii, tematem smakowym alkoholi. Oczywiście te zioło posiada też inne atuty takie jak na przykład działanie przeciwzapalne w stanach ostrych zapaleń gardła, jamy ustnej oraz przy bólach zębów. Olejek goździkowy natomiast ma działanie antyseptyczne, pobudzające i rozkurczające. Curcuma to zioło o korzeniach azjatyckich. W tamtejszym rejonie zwana jest szafranem indyjskim. Curcumę uzyskuje się poprzez zmielenie na proszek młodych kłącze, po uprzednim sparzeniu ich wrzątkiem wysuszeniu, oraz oczyszczeniu ze skórki. Działa rozkurczowe, bakteriobójcze i przeciwzapalne.